Auf DeutschAuf Deutsch
In EnglishIn English Booking arviot
Ounasloma
016-521055 sähköposti www.ounasloma.fi
Facebook Instagram
Etusivu Mökit Aktiviteetit Kuvat Ajankohtaista Kulkuyhteydet Kartat Yhteystiedot

Palvelumme Hiihto Retkeily Maastopyöräily Kalastus Metsästys Linnut Huskyajelu Moottorikelkkailu Safarit
Ounastunturi

Vaeltaja Ounastunturissa

Pyhäkero

Pyhäkero

Paljasselkä

Paljasselkä

Pahtajärvi

Pahtajärvi

Retkeily

Enontekiön kirkonkylän alueella retkeilet jalalle lempeillä hiekkakankailla, helppokulkuisilla tunturinrinteillä, valoisissa luonnontilaisissa mäntymetsissä kuusirajan pohjoispuolella, hengität maailman puhtainta ilmaa etkä häiriinny ihmismassoista. Enontekiöllä et kohtaa punkkeja, hirvikärpäsiä, käärmeitä tai ihmiselle vaarallisia petoeläimiä.

Pallas-Ylläs kansallispuiston pohjoisin ja laajin tunturiryhmä, Ounastunturit, kohoavat ikimänniköistä Enontekiön Hetan kylän eteläpuolella. Huipuista pohjoisin, Pyhäkero, on saavutettavissa 5 km kävelyllä. Sama reitti jatkuu tunturijonoa etelään aina Pallas- ja Yllästuntureille. Tuntureita peittää monipuolinen kasvillisuus eikä kivikot haittaa retkeilijää. Pallas-Yllästunturi on Suomen kansallispuistoista kävijämääriltään suosituin.

Enontekiön luonnon ainutlaatuisuuden ymmärtää, kun maisemaa ja kylää ihailee Jyppyrävaaran laella sijaitsevalta näköalapaikalta, vanhalta seitapaikalta, vain 800m Tunturi-Lapin luontokeskukselta. Kylä ja sitä ympäröivä tunturimaisema yllättävät kauneudellaan kerta toisensa jälkeen. Itse Jyppyrävaara on mäntyvaltaista kangasmetsää. Alueella kasvaa vain muutama yksittäinen kuusi, sillä kuusen metsänraja kulkee parikymmentä kilometriä etelämpänä. Jyppyrän alueelta lähtee erimittaisia polkuja päiväretkillenne.

Enontekiön alueelle leimallista ovat ainutlaatuiset ja helppokulkuiset hiekkaerämaat, joihin voi tutustua mm. Pöyrisjärven ja Kalmankaltion alueilla, sekä Ounasloman lähellä Ullatievoilla, missä nautit satumaisesta ikimetsästä korkean harjun päällä niin kuivalla hiekkakankaalla, ettei hyttysistä ole haittaa. Mm. Kalmankaltiolla vaalea hiekka muodostaa paikoiteillen dyynejä ja puustona saattaa olla vain katajapensaita ja vaivaiskoivuja.

Kansallispuistoon voit tehdä päiväretken myös hiekkarantaiselle ja -pohjaiselle Hietajärvelle, joka sijaitsee Ounas-Pallastuntureiden syleilyssä. Järvi saa vetensä lähteestä ja on niin kirkas, että voit katsella siian uivan turkoosissa vedessä hiekkapohjaa vasten. Hietajärvellä voi viettää retkipäivää hiekkarannalla avolaavulla tai jatkaa matkaa edelleen tunturiin.

18 km pituinen Pahtajärven lenkki kulkee Pahtajärven jylhän kalliorotkon ja Paljaanselän laen kautta. Päiväretken aikana näet ja koet useita erilaisia luonto- ja maisematyyppejä.

Läheskään kaikille kauniille paikoille ei ole merkittyä polkua, Suomen harvimmin asutulla seudulla riittää tutkimista omien polkujen kulkijalle. Me Ounaslomassa tunnemme alueen hyvin ja annamme mielellämme vinkkejä, kuinka parhaiten pääsette nauttimaan Enontekiön ainutlaatusesta luonnosta. Kartat saatte päiväretkillenne meiltä, luonnollisesti maksutta.

Vierailijoita: 63845

Sivut päivitetty 5.5.2024